top of page

Punctum Edebiyat Söyleşileri: Hakan Bıçakcı

Punctum Dergi


Punctum Edebiyat Söyleşileri kapsamında, 11 Kasım Cumartesi günü Hakan Bıçakcı’yı ağırladık. TESAK Kadıköy'de çok keyifli bir edebiyat sohbeti gerçekleştirdik.


11/23 | Söyleşi

 


11 Kasım Cumartesi günü Punctum Edebiyat Söyleşileri’nde Hakan Bıçakcı’yı ağırladık. TESAK Kadıköy'de çok keyifli bir edebiyat sohbeti gerçekleştirdik.


Hakan Bıçakcı: “Edebiyatta bir şeyin neden olduğunu açıkladığımızda belirli türlere doğru gidiyoruz. Mesela dönüşüm teması üzerinden düşünürsek, bir insan gerçek dünyada örümcek adama dönüşemez. Ama edebiyatta işin içinde böcek ısırığı gibi bir açıklama olduğunda bunu mantığımız alıyor. Bir insan başka bir insana da dönüşemez ama Dr. Jeykll Bay Hyde’a dönüşüyor, çünkü iksir içiyor. Böcek ısırığı, iksir gibi pozitif açıklamalar bizi bilimkurgu türüne doğru götürüyor ve okur olarak rahatlatıyor. Okurken önce ‘Olamaz ki’ diyorum, biraz koltuğumda dikleşiyorum, sonra ‘Bu yüzden oluyormuş’ diyorum ve geri yaslanıyorum. Ya da bazen masalsı açıklamalar vardır; bilimsel açıklama kadar net değildir ama yine de bir açıklamadır. Örneğin, dolunay çıktığı için adam kurt adama dönüşüyor; normalde böyle bir şey olamaz ama o dünyada, o kasabada öyleymiş. Böyle masala, büyülü gerçekçiliğe doğru giden açıklamalar da bizim okur olarak tedirginliğimizi alıyor. Ancak benim sevdiğim edebi sularda olamayacak bir şey oluyor ve bunun bir açıklaması yok. Ne masalsı bir açıklama ne bilimsel bir açıklama, olamayacak bir şeyin olduğu gerçekliğiyle okuru baş başa bırakmak. Okurun arkasına yaslanıp, ‘Aa bu yüzden oluyor, tamam canım’ diyememesi. Burada Kafka’ya döneceğim, yine bir dönüşüm hikâyesi. Dönüşüm’de Gregor Samsa’nın neden bir sabah böcek olarak uyandığı bize açıklanmıyor ve nedeni bilmediğimiz için onu bir metafor, alegori olarak okumaya başlıyoruz. Ama metni bilinmezlerle doldurduğumuzda okuru yorduğunu da biliyorum. O yüzden her şeyi gerçek tutup tek bir unsuru gerçek dışı yapmayı seviyorum.” TESAK Kadıköy'e ev sahipliği için teşekkür ederiz.


 

Comments


Üst
bottom of page